openMagazin 04/2012

Dubnový openMagazin se věnuje sazbě, typografii a DTP. Téma čísla vám nabídne články nejen o DTP aplikaci Scribus, ale také o typografických vylepšeních pro kancelářské sady OpenOffice.org/LibreOffice. Open-source program Scribus je v Linuxu nekorunovaným králem WYSIWYG sazby pomocí grafického uživatelského rozhraní. Ale kdo se s ním zrovna nekamarádí a nepřišel mu tzv. „na chuť“, může zkusit OpenOffice.org/LibreOffice s mnoha rozšířeními, které uživateli také umožní vysázet časopis nebo brožurku. K zahození není ani rozpoznávání textu – OCR.

Z článků nezapadajících do tématu měsíce lze vyzdvihnout texty o vlastnostech kancelářského balíku LibreOffice v nejnovější verzi 3.5. A jsou hned dva. Najde se i článek pro firmy – šablona pro organizaci skladu i s fakturou. Jiné zaujme recenze o Double Commanderu, správci souborů, který umí využít rozšíření z Total Commanderu pro MS Windows.

OpenMagazin je pro všechny zdarma ke stažení. Vytváří ho obecně prospěšná společnost Liberix, ale přece jen to něco stojí. Pokud byste mohli přispět nějakou částkou na jeho výrobu, budeme jen rádi. Díky za to.

Téma čísla

Recenze

Návody

Praxe